Wie ben je en waar wil je naartoe? Keep it simple WIE EEN STUDIE WIL MAKEN van social media strategie, kan er makkelijk middagen vol mee aan de slag. Van contentkalenders en adviestrajecten tot abonnementen op contentbureaus, het wordt allemaal aanbevolen. Veel ervan is waardevol, maar het kan je ook snel gaan duizelen. Mijn advies is dan ook: staar je niet blind op het woord 'strategie' maar probeer in eerste instantie gewoon eens een stap terug te zetten en te denken over wat je al doet en nog zou kunnen doen. De redenen om het simpel te houden zijn zelf ook simpel: * je hebt niet eindeloos veel tijd * kanalen en media waarop je je niet thuisvoelt, zijn niet geschikt Bij dat laatste snel een voetnoot: natuurlijk kun je na een aantal testjes ontdekken dat je een flair hebt voor Instagram of TikTok, maar maakt er niet snel iemand in je organisatie een klik mee (of heeft niemand in jouw beoogde doelgroep een account), dan moet je het ook laten vallen. Alleen wat bij je past, gaat werken. In de kern bestaat een social media strategie uit twee onderdelen:
Ik ga hieronder uitgebreider op deze twee punten in. 1 Het veld waarin je gaat bewegen Voor het eerste onderdeel moet je een aantal cirkels laten overlappen; het centrum is het gebied waarbinnen je je gaat bewegen. De cirkels zijn achtereenvolgens:
Met dat laatste bedoel ik: als je constateert dat Instagram een uitstekend medium voor je is maar er is niemand in je organisatie die er een klik mee heeft, dan heb je een probleem. Er moet iemand zijn die je actief kunt 'uitsturen' op een gekozen kanaal. De vraag hoe en waar de cirkels overlappen, zou je redelijk snel moeten kunnen vaststellen, misschien na een beetje zoeken op internet. Je hebt dan een gebied gedefinieerd dat er bijvoorbeeld zo uitziet:
Of neem dit voorbeeld:
2 Een tijdpad Het tweede onderdeel is in zoverre wat lastiger dat je dit enorm uitgebreid kunt maken. Op zich is dat ook geen slecht idee. Het is aan te raden om flink wat tijd in te steken in je plan, maar ik bedoel daarmee dat je er lange tijd aan werkt, bijvoorbeeld een jaar lang één middag per week. Hierbij kunnen contentkalenders goede diensten bewijzen, zodat je overzicht houdt over wat je wil gaan doen en gedaan hebt. Maar om eenvoudig te beginnen: probeer eerst een idee te krijgen van wat je zou kunnen doen. Kijk bijvoorbeeld eens bij concurrenten en registreer wat zij doen; kijk op Youtube naar de top-10 populairste filmpjes in jouw categorie; maak op Instagram een profiel aan en zoek inspirerende accounts - wat kun je van hen leren of aangepast overnemen? Ga met een groep enthousiaste mensen bij elkaar zitten en stel je voor dat je een bedrijfs-tv-show hebt. Maak een lijst met items, bijzondere medewerkers die je wat wilt laten vertellen, klanten die je in het zonnetje wilt zetten. Als deze ideeën kun je omwerken tot blogs, tweets, posts etcetera. Verdeel je bedrijfsjaar in seizoenen en bedenk hoe je met verschillende momenten kunt gaan werken. Hoe kun je aansluiten bij de 'seizoenen' van je klanten? Wat kun je doen met Pasen, Valentijn, de Meivakantie en andere algemene vakantiedagen? Bekijk eens wat je al hebt liggen aan materiaal: filmpjes op je site, brochures, whitepapers... Veel van dit materiaal is gemaakt met één tijdelijk doel, en wordt dan vergeten. Maar kun je er een blog uit halen? Kun je een deel van het filmateriaal hergebruiken voor een nieuw beeld-item? Klein beginnen Als je alle uitkomsten hiervan bij elkaar veegt, heb je hopelijk een flinke set met ideeën die uitgewerkt kunnen worden. De seizoenen en feestdagen zijn ankerpunten op je kalender, verder kun je er naar believen omheen plannen of improviseren. Twee keer per week iets van je laten horen is genoeg: vaker mag, minder vaak is meestal niet genoeg. Voor een eerste indruk is dit genoeg informatie. Je kunt gaandeweg altijd verder de diepte in als je dat nodig vindt! Kijk zeker even in de blogs van John Verhoeven, die een meester is op dit gebied en heel veel tips en suggesties geeft. Comments are closed.
|
pim van tolHead of Operations Archieven
December 2020
Categorieën
All
|